El pregó de Margalida Llabrés evoca les històries humanes que protagonitzaren la trasformació turística de Porto Cristo
Divendres es donà el sus a les festes del Carme, que seguiran fins el 22 de juliol.
Les ganes de festa varen ser ben presents a l’esplanada de davant l’oficina municipal de Porto Cristo. Divendres vespre allà els veïnats i veïnades es reuniren per escoltar el pregó que va evocar la transformació turística del nucli i les històries de la gent que la va viure. Margalida Bonet, que molts coneixen per Tita, va néixer a la primera tenda de records que es va obrir a Porto Cristo i a tota la comarca: Can Llabrés. Però abans de donar per iniciades les festes el pregoner de l’any passat, el veterà guia de les coves, Mateo Duran, va presentar l’encarregada de pronunciar el discurs inicial de les festes d’enguany.

“Quan pens amb les festes des Port sempre em ve a la memòria la processó de les barques i els focs artificials. Una de les coses que no faltaven mai a les festes eren les carreres de natació que se tiraven del martell fins a l’arena, es castells d’arena i les famoses carreres de patos”, va explicar la pregonera tot fent evident les diferències entre les festes del passat i les d’ara.

Margalida Bonet va començar el seu discurs dibuixat el Porto Cristo de quan era un infant. “Tot el que envolta ara es Rivet era arena fins arribar al pontet, la part del parc estava ple de joncs i davall on és ara l’hotel Drac, hi havia una petita platjeta. Allà on ara està ple de bars i terrasses, abans només hi havia el restaurant Siroco. Totes les terrasses eren escars, també hi havia les drassanes de ca’n Vermell, on treien les barques per poder-les arreglar”.

Però tal vegada el que va gaudir més de recordar són les persones de Porto Cristo. “record amb molta il·lusió i estima els aniversaris que celebràvem sempre, al poble erem tan poquets nins i nines que venien tots, tant si eren de la meva edat com si eren més grans o petits”. A l’estiu “tot el dia preníem bans, els matins venien les barques del bou. Nosaltres preníem banys i capficos en es mollet i quan arribava la barca anàvem a veure els peixos que duien. I si duien peixos espasa, a vegades els pescadors regalaven l’espasa als nins”.

“A la platja hi havia ses casetes de gelats: sa de na Flora, mare dels germans Vecina, i sa de sa mare den Mateu Duran”, explicà la pregonera recordant els primers habitants de Porto Cristo que es guanyaren la vida amb l’incipient turisme que començava arribar a Mallorca. “Ca’n Llabrés ho va fundar el meu padrí Maties Llabrés Florit a l’any 1945, va ser la primera tenda de Souvenirs de per la zona de llevant i la segona de tota l’illa de Mallorca, el seu nom original era Establecimientos Mallorca, ara coneguda com Ca’n Llabrés. Llavonces només obrien es dies que hi havia visites a ses Coves, que eren es Dimecres i els diumenges, quan obrien a Ses Coves. Hi venien sanalles, collars de perles de Manacor, senallons de llatra i sobretot el que més venien eren objectes fets de fusta d’olivera. Avui en dia, la tenda segueix. Però va funcionar gràcies a la meva mare i a una altra persona molt important a sa meva vida i molt coneguda per tots voltros, mon pare, en Pere Fai, que als seus 95 anys és una enciclopèdia vivent”, Va dir Margalida Bonet abans de donar les gràcies a tothom i que Pere Fai sortís també davant el micro a dir unes paraules.

En acabar el pregó la batlessa de Manacor, Catalina Riera i el delegat municipal de Porto Cristo i president de la Junta de Districte, Joan Gomila, entregaren una placa en agraïment a la pregonera d’enguany. Per tancar l’acte Joan Gomila va posar en valor “les ganes de fer poble i de millorar Porto Cristo que compartim els ciutadans i tots els gestors públics”. En acabar els parlaments tots els assistents brindaren per celebrar el començament de les festes i varen poder gaudir del concert de música que va oferir el grup GrooveArt.


Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100