Desenes de voluntaris monitoritzen l’estat de salut de la posidònia des de Porto Cristo i des d’altres 5 ports de les Illes Balears
L’Ajuntament ha editat fulletons per explicar a residents i visitants la importància d’aquesta planta marina que fa possible que les aigües siguin cristal·lines i l’arena blanca.
El Govern de les Illes Balears ha recuperat des de l'any passat 6 estacions de mostratge de posidònia que fan el seguiment de l'estat de salut de les praderies. Una d'aquestes estacions es troba a Porto Cristo. A banda de reinstal·lar els elements de les estacions de mostratge de Porto Cristo i s'han cercat voluntaris nous i dels que ja participaren en la primera etapa d'aquest projecte per poder continuar amb la sèrie històrica de dades sobre l'estat de conservació de praderies de posidònia. L'objectiu d'aquest estudi és aconseguir dades per dissenyar polítiques de gestió efectives per a la presentació d'aquest valuós hàbitat. Els objectius específics són avaluar l'evolució de les praderies, proporcionar informació fiable que permeti establir mesures de control i gestió i sensibilitzar els sectors socials implicats amb el medi marí perquè coneguin la importància de conservar les praderies per al manteniment de l'equilibri biològic i la biodiversitat mediterrània.

En aquest sentit l'Ajuntament de Manacor ha editat uns nous fulletons "per explicar als turistes, visitants i residents la importància de la posidònia per mantenir la puresa de l'aigua, la blancor de l'arena i l'equilibri en els ecosistemes de les nostres platges", explica la regidora de Turisme, Antònia Llodrà. I és que "des de fa alguns anys rebem queixes que ens indiquen que hi ha brutor a les platges però, en realitat, no és brutor sinó que es tracta de restes de posidònia i contràriament al que pensa molta gent les parts seques de les plantes de posidònia que arriben a la platja indiquen que l'aigua és neta, que el fons del mar és viu i, a més, ajuden a mantenir l'arena de la platja al seu lloc", afegeix Antònia Llodrà.

Per això els nous tríptics, que s'han editat en català, castellà i anglès, s'han repartit entre els establiments hotelers, agroturismes i a les oficines d'informació turística del municipi. "Des del departament durant molts anys hem insistit al sector hoteler que les restes de posidònia no són brutor i en aquest moment tothom és conscient de la importància de conservar els ecosistemes marins per mantenir la qualitat de les nostres platges", expliquen des del departament de Turisme. Per això "aquests fulletons pretenen ser una eina que posam a l'abast dels que ens visiten perquè entenguin què és la posidònia i perquè valorin la seva presència a la platja", afegeixen des del mateix departament municipal.

El mateix tríptic que ha editat el Departament de Turisme de l'Ajuntament de Manacor també recorda que "les restes mortes de posidònia que queden a la platja també són importants perquè amorteixen l'impacte de les ones i controlen la regressió i la pèrdua d'arena a les platges. Així es manté la dinàmica natural dels sistemes dunars. Precisament per aquest motiu l'Ajuntament de Manacor ja aplica el pla de neteja sostenible a les platges", afegeix el regidor de Medi Ambient, Pedro Rosselló.

La vicepresidenta, Bel Busquets ha explicat que aquest projecte subvencionat amb 132.000 euros provinents de l'impost de turisme sostenible, tindrà una durada de quatre anys i revertirà la petjada dels turistes. Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, juntament amb tots els representants públics, ha volgut agrair la feina dels voluntaris amb la instal·lació d'aquestes estacions.

Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100